Ψυχαναλυτική
Ψυχοθεραπεία

 

Τι είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;
Πώς λειτουργεί;

Η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επιδιώκει να βοηθήσει τους ανθρώπους βοηθώντας τους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τις εμπειρίες τους. Βασίζεται στην αντίληψη ότι, όπως και οι συνειδητές ιδέες και τα συναισθήματά μας, παρακινούμαστε από ιδέες και συναισθήματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε συνειδητά.

Ο αναλυτής και ο αναλυόμενος διερευνούν εάν αυτές οι ιδέες και τα συναισθήματα μπορεί να συμβάλλουν στα προβλήματα του. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι σωματικά συμπτώματα, δυσκολίες στην εργασία ή σε στενές σχέσεις ή απλά προβλήματα με το πώς νιώθουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Για να κατανοήσουν αυτούς τους ασυνείδητους παράγοντες, ο αναλυόμενος και ο αναλυτής εξερευνούν τις τρέχουσες εμπειρίες ζωής του αναλυόμενου, καθώς και τις εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας, όπου οι σημερινές δυσκολίες μπορεί να έχουν την προέλευσή τους. Μαζί, ο αναλυόμενος και αναλυτής επιδιώκουν να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους το παρελθόν μπορεί να επαναλαμβάνεται στις σημερινές εμπειρίες και σχέσεις.

Η ψυχαναλυτική θεραπεία επιδιώκει να παρέχει μια βαθύτερη, συναισθηματική κατανόηση των τρεχόντων προβλημάτων του αναλυόμενου και όχι απλώς μια πνευματική.



Τι προσφέρει η ψυχαναλυτική θεραπεία που δεν προσφέρουν οι άλλες θεραπείες;

Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ της ψυχαναλυτικής θεραπείας και ορισμένων άλλων μορφών ψυχοθεραπείας. Στην ψυχαναλυτική θεραπεία, ο αναλυόμενος και αναλυτής συνεργάζονται για να κατανοήσουν το μυαλό και τις εμπειρίες του αναλυόμενου σε βάθος, όχι μόνο στο επίπεδο της παρατηρήσιμης συμπεριφοράς. Αυτό το καθιστά γενικά μια μεγαλύτερη, βαθύτερη, πιο προσωπική και συναισθηματική εμπειρία.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες θεραπείες, η ψυχαναλυτική θεραπεία δεν επικεντρώνεται μόνο στην άρση των συμπτωμάτων ως κύριο στόχο της. Έτσι, συνήθως ταιριάζει καλύτερα σε άτομα που ενδιαφέρονται για την εμπειρία της εξερεύνησης και της κατανόησης του εσωτερικού τους κόσμου σε βάθος. Όσοι ασκούν ψυχαναλυτική θεραπεία πιστοποιούν την ικανότητά της να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων με ριζικούς και διαρκείς τρόπους. Ενώ η μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων είναι σημαντική, η θεραπεία εστιάζει επίσης στην εργασία για να απελευθερώσει την ικανότητα να αγαπάς, να εργάζεσαι και να είσαι δημιουργικός και παραγωγικός.


Τι περιλαμβάνει η θεραπεία και πόσο διαρκεί;

Η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, μια συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων, ακόμα κι αν επικεντρώνεται σε έναν από αυτούς. Αν και δεν μπορεί να προσφέρει κάποια γρήγορη λύση αποτελεί πρόκληση και μπορεί επίσης να είναι βαθιά ανταποδοτική. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας της ψυχαναλυτικής θεραπείας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των θεραπευτών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά στοιχεία που είναι λίγο πολύ κοινά σε όλους Καθώς η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένα ζητήματα, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατανοηθούν αυτά.

Η ψυχαναλυτική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες (από μία έως πέντε φορές την εβδομάδα και η διάρκεια της συνεδρίας είναι συνήθως 50 λεπτά) κατά τις οποίες ο αναλυόμενος κάθεται ή ξαπλώνει σε έναν καναπέ και προσπαθεί να πει ό,τι του έρχεται στο μυαλό, όσο πιο ελεύθερα και ανοιχτά γίνεται, ενώ ο αναλυτής ακούει προσεκτικά . Μαζί προσπαθούν να κατανοήσουν την εσωτερική ζωή του αναλυόμενου. Η θεραπεία γενικά διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (οπουδήποτε από μήνες έως χρόνια) επειδή είναι μια εξερεύνηση σε βάθος.


Πότε μπορεί να είναι χρήσιμη η ψυχαναλυτική θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα ανησυχητικά συναισθηματικά ζητήματα μπορούν να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας την ψυχαναλυτική μέθοδο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος σχετικά με την καταλληλότητα της ψυχαναλυτικής θεραπείας είναι να συζητήσει αυτή τη δυνατότητα με έναν ψυχαναλυτικό θεραπευτή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορεί να βοηθήσουν τον υποψήφιο για ανάλυση να αποφασίσει εάν θα συμβουλευτεί έναν ψυχαναλυτικό θεραπευτή. Για παράδειγμα ο υποψήφιος για ανάλυση θα πρέπει να κάνει τις παρακάτω ενδεικτικές ερωτήσεις ;

Τα προβλήματά μου είναι μαζί μου για πολλά χρόνια, με τη μια ή την άλλη μορφή;

Αναγνωρίζω κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις δυσκολίες μου; Για παράδειγμα, τείνω να καταλήγω στο ίδιο είδος μη ικανοποιητικής σχέσης με τον έναν σύντροφο μετά τον άλλο;

Έχω προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής μου, όπως η οικογένεια, η δουλειά ή οι σχέσεις;

Νιώθω ότι θέλω να συζητήσω τις εμπειρίες μου σε βάθος για να προσπαθήσω να τις κατανοήσω καλύτερα;

Μήπως άλλες, ίσως πιο σύντομες ή πιο επιφανειακές θεραπείες ήταν ανεπιτυχείς για να με βοηθήσουν;

Εάν η απάντηση σε ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις ήταν ναι, τότε μια συνάντηση με έναν ψυχαναλυτικό θεραπευτή για να συζητήσετε τη δυνατότητα ψυχαναλυτικής θεραπείας μπορεί να είναι χρήσιμη.


Πώς μπορώ να βρω έναν ψυχαναλυτικό θεραπευτή και ποιον να επιλέξω;

Οι ψυχαναλυτικοί θεραπευτές μπορεί να εκπαιδευτούν ως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ή άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι διαφορές στο επαγγελματικό τους υπόβαθρο δεν υποδηλώνουν συνήθως διαφορές στις δεξιότητές τους ως ψυχαναλυτικοί θεραπευτές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν θεραπευτή με καλή κλινική κατάρτιση στον δικό του επαγγελματικό τομέα.